58 milliárd forint többletforrás a kutatóintézet-hálózat működésére, fejlesztésére

Fotó: pixabay.com

Jövőtől beépülő jelleggel 22 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére. Ezzel több mint a duplájára növekszik a kutatóhálózat éves költségvetése, amelynek jelentős része kutatói béremelésre fordítható. A kormány egyetértését adta további 36 milliárd forintnyi kutatási intézmény- és infrastruktúrafejlesztés megvalósításához is.

Magyarország kutatás-fejlesztési teljesítményének erősítésében jelentős szerep hárul a tavaly szeptemberben létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózatra (ELKH), amelyhez a hazai tudományos teljesítmény jelentős része köthető.

A kormány 2021-ben 22 milliárd forint többletforrást biztosít az intézménynek, amit a kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére fordíthat. Az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány célja a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, korszerű és rugalmas bérezéssel. A többletforrás ennek megfelelően elsősorban kutatói bérfejlesztésre nyújt fedezetet.

A rendelet értelmében összesen több mint 36 milliárd forintból megvalósulhat az ELKH-hoz tartozó Agrártudományi Kutatóközpontja új martonvásári kutatási tömbje, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete új kutatóháza, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja új kutatóparkja és a Wigner Fizikai Kutatóközpont rekonstrukciója és fejlesztése.

A kormány Magyarország nemzetközi lemaradásának ledolgozása érdekében 2018-ban megkezdte a teljes kutatás-fejlesztési és innovációs struktúra stratégiai alapokon nyugvó átalakítását. Hazánk a GDP-arányos K+F ráfordításokban tavalyelőtt 1,53 százalékos rekordértéket ért el.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a kutatási, fejlesztési és innovációs célú költségvetési támogatások éves szintje idén 32 milliárd forinttal bővült.