Magyarországon a beoltottak száma 6 365 250, közülük 6 105 342-en a második, 3 693 859-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 19 690 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 582 517-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 77, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 548-ra emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 310 420, az aktív fertőzöttek száma 230 549-re emelkedett. Kórházban 4341 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen.
Az omikron és a február 15-étől életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton folytatódik – írták.
Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.
A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat.
A kormányzati portál közölte: a negyedik oltás is már foglalható és kérhető, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs – írták.
Kitértek arra, hogy azok az oltatlanok, akik a fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulásuk után olthatók.
Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.
Az átoltottság további növeléséért és a járvány újabb hullámai elleni védekezésért február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – emlékeztettek.
Hangsúlyozták: csak az oltottaknak lesz érvényes az igazolványuk. Aki nincs beoltva, akkor sem lesz jogosult az oltási igazolványra, ha átesett a fertőzésen, az esetleg meglévő, a fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.
Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényességét – főszabály szerint – csak a harmadik oltás után hosszabbítják meg. Ha valaki két oltás után lesz fertőzött, a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa. A harmadik oltás után az igazolvány korlátlan időre érvényes. A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.
Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás beadatása, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.
A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (282 194) és Pest megyében (220 749) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (89 567), Győr-Moson-Sopron (84 150), Hajdú-Bihar (82 766) és Szabolcs-Szatmár (82 105) és Bács-Kiskun megye (81 145). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (33 013).
Hatósági házi karanténban 21 859-en vannak, a mintavételek száma 10 116 075.