Hetvenhárom helyszínen már csaknem háromezer Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelem az orosz-ukrán háború első napja óta folyamatosan dolgozik az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezésén.
A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem kilenc megyében – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg – valamint Budapesten is operatív törzset hozott létre a feladatok koordinálására. Az operatív törzsek szervezik a befogadóhelyek kiválasztását és felkészítését.
Eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a szervezet, akinek a háború elől menekülve nem volt hová mennie – írták.
Hozzátették: a katasztrófavédelem kidolgozott tervekkel rendelkezik a különböző veszélyhelyzetek kezelésére, naprakész adatbázist vezetnek a katasztrófahelyzetekben igénybe vehető erőkről, eszközökről, ingatlanokról.
A szervezet előkészíti a befogadóhelyeket a háború elől menekülők fogadására, koordinálják az utazásukat és elszállásolásukat, továbbá regisztrálják és ellátják a menekülteket. A pályaudvarokon várakozó menekültek számára melegedőbuszokat szerveznek és folyamatosan együttműködnek a karitatív szervezetekkel – jelezték.
A közleményben kitértek arra is, hogy 110 ember, köztük 78 gyermek egészségügyi ellátáshoz jutásáról is gondoskodtak.
Megjegyezték: a katasztrófavédelem mellett sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével jutnak biztonságos helyre, és fontos szempont, hogy a családok együtt maradjanak.