A Wagner orosz katonai magánvállalat elfoglalta az ostromlott kelet-ukrajnai bahmuti városházát, és kitűzte az orosz nemzeti zászlót az épületre – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn cége sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

“2023. április másodika, 23.00 óra. Vladlen Tatarszkij jó emlékének feliratú orosz zászlót és a Wagner katonai magánvállalat zászlaját tűztük ki Artyomovszk városházára. Jogilag Artyomovszk elfoglaltatott” – mondta Prigozsin a város orosz nevét használva. Ugyanakkor megjegyezte, hogy “a város nyugati kerületeiben még mindig összpontosul az ellenség “.
Prigozsin azt is elmondta, hogy a zászlóra a Szentpéterváron robbantással meggyilkolt haditudósítóról és bloggerről, Vladlen Tatarszkijról megemlékező felirat is került.
Vasárnap délután Szentpétervár belvárosában, egy kávézóban pokolgépes robbanás végzett Vladlen Tatarszkij haditudósítóval és bloggerrel (valódi nevén Makszim Fominnal). Az orosz egészségügyi minisztérium hétfő reggeli közlése szerint a merényletben további 32 ember megsérült, közülük tíz állapota súlyos.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap éjjel közzétett állásfoglalásában nehezményezte, hogy a nyugati fővárosok és az illetékes szakosodott nemzetközi szervezetek némán eltűrik a “kijevi rezsim” orosz újságírók ellen elkövetett megtorló akcióit, és egyetlen gyilkosságot sem vizsgálnak ki. Tatarszkij halálával kapcsolatban együttérzését fejezte ki Kirill moszkvai pátriárka.