Az izraeli nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

A közös értékeken alapuló szoros kormányközi, politikai együttműködés eredményeképpen megerősödött a szándék, hogy az oktatási- és képzési együttműködésen túl az innováció, a védelmi ipar terén is fejlesszük kapcsolatainkat – jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 7-én, pénteken, miután bemutatkozó látogatáson fogadta Yacov Hadas-Handelsmant, Izrael budapesti nagykövetét.

A tárgyalást követően a honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy Izrael és Magyarország ugyanazon elveket vallja, miszerint mindkét ország egyaránt prioritásként kezeli az identitás, a biztonság és a szuverenitás kérdését, valamint hasonlóan értékeli az Európában és a világban zajló főbb folyamatokat. Szólt arról is, hogy a két ország kapcsolatai hosszú múltra tekintenek vissza, melyek történelmi és társadalmi kötődésen, kölcsönös tiszteleten és közös értékeken nyugszanak.

A tárcavezető és a nagykövet egyetértettek abban is, hogy az elmúlt években a Közel-Keleten lezajlott történések gyengítik a stabilitást rövid- és középtávon egyaránt. Izrael számára a terrorizmus okoz nagy kihívást, míg Magyarország számára az illegális migráció, amely magában hordozza a terrorizmus veszélyét. A nemzetközi közösségnek nagyobb szerepet kell vállalnia a terrorizmus elleni küzdelemben és a migráció elleni fellépésben. Mindez a visegrádi országok alapvető meggyőződése – tette hozzá a miniszter.

A terrorizmus és a migráció a nyugat-balkáni országok biztonságát is jelentősen befolyásolja, amely Magyarország számára elsődleges fontosságú. A miniszter véleménye szerint a térség stabilitásának szavatolása a régió európai és transzatlanti integrációjával biztosítható, amit Magyarország teljes mértékben támogat.

A miniszter szólt arról is, hogy az elmúlt időszak felső szintű találkozóin visszatérő közös igényként fogalmazódott meg a haditechnikai, védelmi ipari együttműködés erősítése.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a honvédelmi tárca nyitott az együttműködés szélesítésére és fontos számunkra a lehető legjobb képességek kialakítása. Példaként tekintünk az izraeli haderőre, amely birtokában van azon képességeknek, melyek elengedhetetlenek egy ország védelméhez.