A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három és hat hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott hétfőn, amelyen 75 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint marad.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 77 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 230 millió euró (75 milliárd forint), három hónapon 400 millió euró (130 milliárd forint), hat hónapon pedig 435 millió euró (141 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB mindegyik lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három és hat hónapos swaptenderen rendre 2, 4, illetve 5 bank vett részt.
A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás augusztus 29-én 1989 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 124,4 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 224,3 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 149,4 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1490,8 milliárd forintot tesz ki.
Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani – közölték.