Három és fél órás küzdelemben kapott ki Fucsovics Fogninitől

A Londonban zajló angol füves pályás nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének 2. fordulójában búcsúzott Fucsovics Márton, miután 3 óra 37 perces, ötszettes mérkőzésen vereséget szenvedett a torna 12. kiemeltjétől, a világranglistán 10. helyen álló, olasz Fabio Fogninitől.

Az első forduló után a másodikban a négyes helyett a hármas pályán kapott lehetőséget Fucsovics Márton az angol nyílt nemzetközi bajnokságon, de a különbség nem egy „egységnyi” volt. A négyes klasszikus sétálópálya zajjal, állandó mászkálással és zavaró „elemekkel”, a hármas viszont igazi stadionos pálya lelátóval, a labdamenetek alatt csönddel és a helyükön ülő rajongókkal

A hangulat nagyszerű volt, a kétezer férőhelyes nézőtér nagyjából megtelt a kezdésre, sok magyar és olasz szurkoló támogatta kedvenceit – az MTK teniszezőjének ellenfele, a világranglistán 10. Fabio Fognini viselkedése egyébként is garancia volt arra, hogy nem egy csöndesen csordogáló mérkőzést láthatunk.

Eddig kétszer találkoztak, Pekingben Fognini, Bécsben Fucsovics nyert. A wimbledoni folytatást az egyetlen magyar egyesbeli főtáblásunk kezdte jobban: 1:1-nél brékelt, és bár az előnyét nem tudta megtartani, a rövidítésben értékesítette harmadik szettlabdáját. Bár mind a ketten nem juthattak tovább, már ekkor feljegyezhettük, hogy kifejezetten magas színvonalú mérkőzést produkáltak a játékosok, nem véletlen, hogy a második szett elején már sorban álltak a bejáratok előtt a nézők, hogy valamelyik üres széket megkaparinthassák.

A második játszmában Fognini háromból az egyik fogadóelőnyét értékesítette, Fucsovics viszont háromból semmit, így az olasz egyenlített – tegyük hozzá, a játék képe alapján megérdemelten. A harmadik játékrész elveszítésért viszont nagyon nagy kár…

A két teniszező 5:4-ig összességében magabiztosan hozta a saját adogatójátékait, amikor 5:4-es vezetésnél Fucsovics két bréklabdához jutott – Fognini nagyszerű ütésekkel hárította ezeket, az viszont már fájó hiba volt, hogy egyenlőnél a 27 éves nyíregyházi sportoló megállította a játékot, mert érzése szerint a labda kint pattant le. Nos, a játékszer éppen a vonalon landolt, tehát Fognini nyerte meg a pontot, a következő labdamenetben pedig egyenlíteni tudott. Ettől még Fucsovics behúzhatta volna a szettet, ám a rövidítésben az olasz bravúros megoldásokkal nyerte meg a fontos pontokat, így átvette a vezetést.

A negyedik játszma tökéletesen indult, hiszen Fucsovics azonnal el tudta venni Fognini szervagémét, aztán 3:1-nél megint, mire az olasz gyakorlatilag „eldobta” a szettet – 2 óra 59 perc után jöhetett a döntő játékrész.

A hosszú szünetet követően – mind a ketten elmentek a mosdóba, de Fognini jóval tovább maradt – az olasz klasszis hozta az adogatójátékát, majd elvette Fucsovicsét, ami egy fizikailag ennyire kimerítő párharcban óriási előny. Igaz, egyszer még visszabrékelt a magyar teniszező, de aztán 4:3-nál – többek között egy rettentően szerencsés, hálón megpattanó labdának hála – megint Fognini állt nyerésre, és 5:3-nál, adogatóként, új labdákkal már nem hibázott.

Fognini az első fordulóban az amerikai Frances Tiafoe-t, a másodikban Fucsovics Mártont búcsúztatta öt szettben: a magyar játékos ellen 3 óra 38 perc alatt 6:7, 6:4, 7:6, 2:6, 6:3-ra győzött.