Az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzet miatt Ylva Johansson uniós belügyi biztos a lehetséges megoldások megtalálása céljából egyeztetésre hívta Lengyelország, Lettország és Litvánia EU-hoz akkreditált nagyköveteit csütörtökön.

Ylva Johansson Titter-üzenetében “nagyon aggasztónak” nevezte az érintett tagállamok Fehéroroszországgal közös határainak közelében elterülő erdőkben rejtőző, köztük súlyos állapotban lévő gyerekekről érkező jelentéseket. Mint írta: a helyzet megoldására a három uniós tagország mellett megbeszélésre hívja az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) képviselőjét is.
Az Európai Bizottság szokásos sajtótájékoztatóján Eric Mamer, a testület vezető szóvivője csütörtökön kérdésre válaszolva azt mondta, az uniós bizottságot rendkívüli módon aggasztja az EU Fehéroroszországgal közös határán kialakult migrációs helyzet, ami emberek életét is követeli. A bizottság az érintett tagországok hatóságaival szoros kapcsolatban áll a helyzet megoldására.
Adalbert Jahnz, a bizottság illetékes szóvivője egy, a határkerítés esetleges uniós finanszírozására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: az EU azért nem járul hozzá a migrációs nyomás megállítását célzó határkerítések építéséhez, mert álláspontja szerint a migráció vonatkozásában az uniós finanszírozást oda kell csoportosítani, ahol az a legtöbb hozzáadott értéket képviseli. Ezek közé pedig egyebek mellett sokkal inkább a hatékony eljárásokhoz kapcsolódó integrált határigazgatási megoldások tartoznak, mintsem az alapvető infrastruktúrák finanszírozása, amit a tagállamok maguk fedeznek – mondta.
Az Európai Unió szerint a Fehéroroszországon Lengyelországba, Lettországba és Litvániába érkező illegális menedékkérők érkezése az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével áll összefüggésben. Az értintett uniós tagországok szerint a fehérorosz határszakaszokon szervezett bevándorlási akció zajlik, a fehérorosz hatóságok erővel kényszerítik rá a migránsokat a határ átlépésére.
Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében, miszerint az idén nagyjából hétezer ember, többnyire szíriai, iraki, kameruni és kongói állampolgár lépett be szabálytalanul az Európai Unió területére.