Szlovéniában az év első tíz hónapjában 8144 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 39 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte szerdán a szlovén belügyminisztérium. Idén a legtöbb migráns Afganisztánból érkezett.

A rendőrség közleménye szerint nagymértékben csökkent a marokkói illegális bevándorlók száma, az egy évvel korábbi 547-ről 175-re, mivel ebben az észak-afrikai országban továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt. Jelentősen megnőtt ugyanakkor a Törökországból érkezők száma, 2370-re a 2020-ban regisztrált 157-ről.
Megjegyezték: az illegális hatásértések száma lassabban növekedett a vártnál, a legnagyobb nyomás pedig továbbra is a délnyugat-szlovéniai, a koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik.
Hozzátették: a legtöbb illegális határsértés az EU belső határain belül a magyar és az osztrák határon történt idén.
Október végéig 3504 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba. Eközben más országokból 185 migránst küldtek vissza Szlovéniába. Ezek a számok tavaly ugyanebben az időszakban 9238, illetve 1230 volt.
Az illegális bevándorlók többsége nem várja meg a menekültügyi eljárást, még annak vége előtt elhagyja az országot, és valamely nyugat-európai országba távozik.
A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni.