Ukrajnában február 11-től Kárpátalja és még további két megye kerül át a koronavírus-járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkódú besorolásba – közölte Oleh Nemcsinov kabinetminiszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, ismertetve a kormány válságstábjának legutóbbi ülésén született határozatot.

Kárpátalja utoljára tavaly tavasszal volt vörös besorolásban. Jelenleg két régió, a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk és Rivne megye van vörös színnel jelölt kategóriában, a többi a figyelmeztetőnek számító narancs, illetve a jelenlegi legenyhébb kockázatú sárga színkóddal jelölt besorolásban.
Ukrajnában a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, vagy átestek a fertőzésen, illetve friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga és narancs besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is. A narancs kategóriában lévő régiókban viszont a helyi vezetés szigoríthat a korlátozásokon.
Kárpátalja egyike az ország azon régióinak, amelyekben a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy fórumon bejelentette, hogy ingyen okostelefont kapnak azok a hatvanévesnél idősebbek, akik felvették a védőoltást. Mihajlo Fedorov digitális átalakításért felelős miniszter hozzáfűzte, hogy a program várhatóan áprilisban indul, és mintegy 8,5 millióan kaphatnak okostelefont az országban.
A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 38 257-tel 4 380 047-re, az elhunytaké 240-nel 101 887-re, az aktív betegeké pedig csaknem 21 ezerrel 564 812-re emelkedett. Az elmúlt napon 4385 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.