Tíz hét folyamatos csökkenés után a múlt héten 22 százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a megelőző héthez képest – derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) nem elégedett az átoltottság arányával sem.
Dijana Mayer járványügyi szakember, a HZJZ munkatársa elmondta: szerették volna, ha június végéig sikerül beoltani a lakosság felét, de a számok ennél sokkal alacsonyabbak. A lakosság mindössze 35 százaléka kapta meg valamelyik vakcina első dózisát, ami nem elég ahhoz, hogy nyugodtak lehessenek és visszatérhessenek a régi, normális élethez.
Zágráb attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt egy újabb járványhullám érheti el Horvátországot, és a tavalyi évhez hasonlóan már augusztus 15-én véget érhet a turisztikai szezon.
Továbbra is nagyok az eltérések az átoltottság terén a megyékben. A legtöbben – a felnőtt lakosság 46 százaléka – Zágrábban, a fővárosban oltatták be magukat, Isztriában ez a szám valamivel több mint 40 százalék, míg a dalmát megyékben sokkal kevesebb.
A Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) Horvátországot négy régióra osztja: Isztria az adriai Horvátországhoz tartozik, amely egészen Dubrovnikig magába foglalja a tengermelléket. A megye vezetése már többször is kérte a kormányt, hogy javasolja az ECDC-nek a megyék szerinti monitorozást, mert szerintük így hátrányos helyzetbe kerülnek. Isztriában mindössze három aktív esetet tartank számon, miközben Zára (Zadar) megyében 159-et.
Járványügyi szakemberek szerint – ha tovább nő az újonnan fertőzöttek száma – Horvátország hamarosan lekerülhet az úgynevezett zöld jelzésű országok listájáról, és más országok, ahonnét a turisták érkeznek, szigorításokat vezethetnek be a tengerparti országgal szemben.
Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki. Zágráb ezért védettségi igazoláshoz kötné a jövőben a szolgáltatások igénybevételét és az állami támogatásokat a vállalkozók számára. Így akarja felgyorsítani az oltási kampányt és lassítani a járvány terjedését.
Az elmúlt 24 órában 9 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 360 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében egy új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8219-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 140 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.
A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 508 083-an kaptak védőoltást, közülük 1 161 224-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 34 százaléka.
A szomszédos Szlovéniában hétfőre 8 új fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Már több mint egy hete egyetlen beteg sem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 58-an vannak kórházban, 16-an közülük intenzív osztályon.
A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 829 107-en kaptak védőoltást, közülük 698 372-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 40 százaléka.
Janez Jansa szlovén kormányfő hétfőn a parlamentben arra kérte a képviselőket, lépjenek fel együtt annak érdekében, hogy minél több ember beoltassa magát. “Csak így tudjuk megakadályozni, hogy nekünk is olyan törvényt kelljen elfogadni, amely bizonyos csoportok számára kötelezővé teszi az oltást” – fogalmazott, hozzátéve: amennyiben a nyár végéig nem érik el a 70 százalékos átoltottságot, őszre minden zárva lesz.