Budapest, 2022. május 24. Az új kormány tagjai esküt tesznek az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Az elsõ sorban Orbán Viktor miniszterelnök (j8), Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelõs miniszter (j9), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b6), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b5), Varga Mihály pénzügyminiszter (b4), Nagy István agrárminiszter (b3), Palkovics László technológiai és ipari miniszter (b2), Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelõs miniszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j7), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (j6), Varga Judit igazságügyi miniszter (j5), Pintér Sándor belügyminiszter (j4), Csák János kulturális és innovációs miniszter (j3), Lázár János építési és beruházási miniszter (j2) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j). MTI/Illyés Tibor

Megalakult az ötödik Orbán-kormány – Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.

Az átirat szerint az államfő május 24-i hatállyal a miniszterelnök javaslatára Csák Jánost kulturális és innovációs miniszterré; Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszterré; Lázár Jánost építési és beruházási miniszterré; Nagy Istvánt agrárminiszterré; Nagy Mártont gazdaságfejlesztésért felelős miniszterré; Navracsics Tibort területfejlesztésért felelős miniszterré; Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterré; Pintér Sándort belügyminiszterré; Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré; Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterré; Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterré; Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré; Varga Juditot igazságügyi miniszterré; Varga Mihályt pedig pénzügyminiszterré nevezi ki.
Az alaptörvény szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kinevezéssel megalakul az új kormány.
Orbán Viktort május 16-án választotta újra miniszterelnökké a parlament.