Törökországban 1000 közelébe süllyedt az új esetek száma

Törökországban hétfőn az ezres szint közelébe süllyedt a koronavírus-fertőzéssel regisztráltak napi száma – derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az elmúlt nap leforgása alatt 1114 embernél diagnosztizálták a kórokozót, így a fertőzöttek száma 139 771-re nőtt.

A napi új esetek száma legutóbb március 26-án járt ilyen “alacsonyan”. A járvány volumene április 11-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A mutató egy nappal ezelőtt, vasárnap 1542-n állt.
A közölt adatok szerint az utóbbi 24 órában 55-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 3841-re emelkedett. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik.
Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma hétfőn tovább ereszkedett, az előbbi 1154-ről 1126-ra, az utóbbi 598-ról 578-ra. A gyógyultnak minősítettek száma 3089-cel 95 780-ra nőtt. A gyógyultak száma vasárnap meghaladta az igazolt fertőzöttek kétharmadát.
A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 1,4 millió vírustesztet végeztek el.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Isztambulban, a kormányzat videokapcsolaton keresztül tartott ülését követően beszédet tartott. Bejelentette, hogy a személyforgalom előtt április 4-én lezárt 31 tartományból a múlt kedden megnyitott hét után ezúttal további kilenc tartomány, úgymint Adana, Denizli, Diyarbakir, Kahramanmaras, Mardin, Ordu, Sanliurfa, Tekirdag (Rodostó) és Trabzon esetében oldják fel a korlátozást. A legnépesebb tartományok – köztük Isztambul, Ankara és Izmir – továbbra is zárva maradnak.
A török államfő egyúttal közölte, hogy a hétvégi kijárási tilalmakban érintett tartományokban az előttünk álló hétvégén az intézkedés nem csupán kétnapos, hanem négynapos lesz, mert egészen a keddre eső nemzeti ünnepig meghosszabbítják.
Erdogan múlt hétfőn ismertette a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésére vonatkozó terv első ütemét, amelynek keretében egyebek mellett most hétfőn bizonyos feltételekkel újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok.
A járvány elleni védekezés második fázisa a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli Törökországban.