Afrika-kupa: Egyiptom hibátlanul csoportelső, a KDK kitömte Zimbabwét

Az Egyiptomban zajló Afrika-kupa csoportkörének utolsó fordulójában az A-csoportban a házigazda Egyiptom 2–0-ra legyőzte Ugandát, így 100 százalékos teljesítménnyel, kapott gól nélkül nyerte a négyest. Uganda a veresége ellenére is befutott a továbbjutást jelentő második helyre, miután a Kongói DK 3–0-ra elpáholta Zimbabwét.

Az első két meccsét egyaránt megnyerő Egyiptom már biztos továbbjutóként várta a második helyen álló Uganda elleni összecsapást, és Mohamed Szalahék nem is okoztak csalódást a kairói Nemzetközi Stadionban összegyűlt több mint 70 000 nézőnek.

Éppen a Liverpoolban futballozó egyiptomi csatárcsillag volt az, aki az amúgy jobbára ugandai lehetőségeket hozó első félidő 36. percében precízen végrehajtott szabadrúgással megszerezte a vezetést a torna házigazdájának, majd a félidő lefújása előtti pillanatokban Ahmed Elmohamadi gyors kontra végén megduplázta a hazai előnyt. 2–0

Az Aston Villa 91-szeres válogatott védője a hatodik gólját szerezte a nemzeti válogatottban – idén júniusban már a harmadikat. Legutóbb épp az előző csoportmeccsen, a Kongói DK ellen volt eredményes, akkor az elsőt szerezte ő, a másodikat meg Szalah.

Ezzel az érdemi kérdések lezárultak, Ugandának a szépítés sem jött össze a folytatásban, ráadásul húsz perccel a vége előtt még a kapusát, Denis Onyangót is kellett cserélni sérülés miatt. Győzelmével Egyiptom hibátlan mérleggel, kapott gól nélkül jutott a legjobb 16 közé, ahol Uganda is ott lesz majd, hiszen veresége ellenére is megőrizte második helyét a csoportban.

A négyes másik meccsén ugyanis csak Zimbabwe veszélyeztethette volna az ugandai továbbjutást, ha legyőzi a Kongói DK-t, de ez nagyon nem jött össze neki. A kongóiak ugyanis megragadták az esélyüket a továbbjutás esetleges elérésére, alaposan kitömték Zimbabwét: 4–0-ra győztek, vagyis kihozták nullára a gólkülönbségüket, ami még fontos lehet a legjobb négy csoportharmadik közé való becsúszás szempontjából.