Az Országgyűlés döntése nyomán a környezeti fenntarthatóság előmozdítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvényben rögzített céljai közé került – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

A jegybanktörvény módosítása augusztus 2-án lép hatályba, onnantól az MNB – az első zöld mandátummal rendelkező európai jegybankként -támogatja a pénzügyi rendszer klímabarát átállítását – írták. A közlemény szerint a világ jegybankjai egyre aktívabban foglalkoznak a környezeti fenntarthatósággal, de a magyarországihoz hasonló felhatalmazással kevesen rendelkeznek.
Az MNB a 2019 februárjában meghirdetett Zöld Programja révén eddig is több eszközt vetett be a környezeti kockázatok csökkentésére, a zöld gazdaság finanszírozására. Fenntarthatósági intézkedései közül kiemelték többek között a Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programot, az élőhelyrekonstrukciós projekteket, a részvételt a Nemzeti fenntartható tőkepiaci stratégia megalkotásában.
Hozzátették, hogy 2022-től a jegybank a bírságbevételei 6 százalékát a működésének karbonsemlegesítésére használhatja fel, vállalása alapján pedig a 2019-es értékekhez képest 3 éven belül 30 százalékkal, 2025-re pedig 80 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Az MNB a pénzügyi szektoroktól is azt várja el, hogy tegyék klímabarátabbá a termékeiket, szolgáltatásaikat, belső működésüket – olvasható a közleményben.