3.8 C
Nagykanizsa
szombat, december 10, 2022
Kezdőlap Gazdaság GDP-növekedés: nagyon optimista a kormány

GDP-növekedés: nagyon optimista a kormány

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette a minap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A kormány nagyon optimista a jövőt tekintve.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a GDP növekedésének fő motorja a szolgáltatások voltak, de a többi szektor is kiegyensúlyozottan teljesített.

A szolgáltató szektoron belül a belföldi turizmus és a kiskereskedelem volt a két húzóágazat, köszönhetően az elmúlt évek intézkedéseinek, és hogy ebből fakadóan a foglalkoztatási mutatók jelentősen javultak: a munkanélküliség 2017 végére rekordalacsony lett, az aktivitási ráta pedig rekordmagas. Ezek mellett pedig tavaly életbe lépett az a hat éves adó- és bérmegállapodás, aminek köszönhetően a lakosság rendelkezésére álló jövedelem folyamatosan nő – világított rá az államtitkár.

Mint mondta, nagyon optimisták a jövőt tekintve, ugyanis a növekedés jóval feletette van a belföldi és a nemzetközi várakozásoknak is. Ugyanakkor a hátralevő időben sok minden történhet, például a mezőgazdaság nagyon fontos ágazat, amit viszont nagyban befolyásol az időjárás.