Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az összeurópai STOXX 600 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,31 százalékkal kezdett alacsonyabban. Londonban az FTSE-100 index 0,27 százalékkal csökkent a kezdéskor, a frankfurti DAX 0,27 százalékkal gyengült, a CAC-40 Párizsban 0,01 százalékkal csökkent. Milánóban 0,23 százalékkal, Madridban 0,38 százalékkal gyengült a tőzsdeindex a hétfői nyitáskor.
Hétfőn elsősorban az ifo gazdaságkutató intézet szeptemberi német üzleti hangulatindexe befolyásolhatja az árfolyamok alakulását.
Az olaj ára emelkedett, a WTI nyersolaj 0,77 százalékkal hordónként 90,72 dollárra, a Brent 0,78 százalékkal 93,99 dollárra.
Az olajárat a globális kínálat szűkülésével és a kereslet alakulásával szembeni aggodalmak emelik. Az olajár emiatt június vége óta közel harminc százalékkal emelkedett. Szaúd-Arábia és Oroszország az év végéig meghosszabbították a kitermelésük önkéntes csökkentését az árak szinten tartása érdekében, ami a negyedik negyedévre szűkös kínálatot vetít előre. Az amerikai olajtermelés is tovább csökkent az iparági és hivatalos jelentések szerint. Oroszország emellett ideiglenes tilalmat vezetett be a legtöbb országba irányuló üzemanyag-exportra.
A dollárindex hétfőn emelkedett és március eleje óta a legmagasabb szint közelében tartózkodik. A Fed a tartósan magas infláció miatt továbbra is a monetáris szigorítás felé hajlik. Az amerikai jegybank szeptemberi kamatdöntő ülésén változatlanul hagyta ugyan a kamatlábakat, de jelezte, hogy még az év vége előtt újabb kamatemelést hajt végre, jövőre pedig a korábban jelzettnél kevesebb kamatcsökkentést tervez.
A dollárindex 0,05 százalékkal 105,63 pontra emelkedett, az eurót 0,08 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0643 dolláron, az arany spot ára 0,14 százalékkal csökkent unciánként 1922,20 dollárra.