Tíz havi mélypontra lassult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme decemberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfői jelentése alapján. A felmérés azonban már biztató jeleket is kimutatott a beszállítói fennakadások enyhüléséről.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke decemberben az előzetessel megegyező 58,0 pontra, tíz hónapja, tavaly február óta a legalacsonyabbra csökkent a novemberi 58,4 pontról.
Decemberben a legmagasabb értéket az olasz feldolgozóipari BMI érte el, 62,0 ponton, de az is két hónapja a legalacsonyabb lett. A görög BMI 59,0 ponton négy havi mélypontra, az osztrák 58,7 ponton két havi mélypontra, a holland szintén 58,7 ponton 12 havi mélypontra csökkent.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági teljesítmény növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenés mértékét.
Joe Hayes, az IHS Markit közgazdásza a felmérés eredményét összefoglalva rámutatott, hogy az év második fele különösen nagy kihívásokat támasztott az euróövezeti feldolgozóipari ágazatnak, de bizakodásra okot adó adatokat is ki lehetett mutatni. Enyhülni látszanak már ugyanis a feldolgozóipari teljesítmény növekedését gátló fennakadások a beszállítói láncokban. A beszállítói teljesítések indexe már a második egymást követő hónapban javult decemberben és tavaly február óta a legmagasabb értéket érte el. “A kikötői zsúfoltság és a szállítási késlekedés azonban még mindig nagynak számít” – tette hozzá.
A beszerzési megrendelések a felmérés történetében a legmagasabb szintre emelkedtek decemberben, ami a termelés felfutását jelzi előre az elkövetkező hónapokra. A tényleges termelési volumen azonban decemberben még nem változott a novemberihez képest.
A beszállítói nehézségek enyhülése a beszerzési költségeken is éreztette a hatását, mivel az input árak április óta a legkisebb mértékben növekedtek. Az inflációs nyomás így kissé enyhült ugyan, de ezzel együtt is még túl magasnak számít. A fertőzésszám alakulása azonban az új variáns függvényében továbbra is bizonytalansággal terheli a kilátásokat, és további esetleges fennakadások az ellátási láncban inflációt gerjesztő hatással lehetnek – mondta az IHS Markit közgazdásza a felmérés megállapításainak összefoglalójában.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/fbff346b33ff422a8b78963179ff9118