Az elemzői várakozásoknál is jóval gyengébb lett márciusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felmérése szerint, elsősorban az Ukrajna elleni orosz háború miatt, aminek a kihatásai a világgazdaságra egyelőre szinte megjósolhatatlanok.

Az euróövezeti befektetői hangulatindex 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre, mínusz 7 pontra zuhant márciusban a februári 16,6 pontról. A szakértők 5,3 pontot vártak márciusra.
Az index mindkét összetevője, a következő hat hónapra vonatkozó várakozások és az aktuális környezet megítélése, egyaránt romlott. A kilátások megítélésének mutatószáma a februári 14 pontról, mínusz 20 pontra zuhant, ilyen alacsonyan közel egy évtizede nem állt a mutató és a legnagyobb egyszeri csökkenés a Sentix index 20 éves megléte óta.
Az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma pedig 19,3 pontról 7,8 pontra süllyedt márciusban.
A Sentix jelentésének az összeállítói szerint az ukrán válság drámai mértékben sújtja majd az euróövezet gazdaságát, de megszenvedi a kelet-európai térség is az orosz katonai támadást, míg az amerikai gazdaságra gyakorolt hatása szerényebb lesz.
A Sentix felmérése március 3-5. között készült 1216 pénzügyi elemző és intézményi befektető körében.