Igazgatótanácsi tagjának választotta Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökét az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) – közölte hétfőn az uniós intézmény alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Magyar pénzügyi felügyeleti vezető ilyen magas testületi posztot több mint egy évtizede nem töltött be az uniós intézményben.
A mostani döntést megelőzően magyar pénzügyi felügyeleti vezető több mint egy évtizede nem kapott ilyen magas szintű testületi tagsági kinevezést az európai bankhatóságnál. Kandrács Csaba kinevezése két és fél évre szól, amely meghosszabbítható.
Az EBA Igazgatótanácsa az elnök mellett a választott nemzeti pénzügyi felügyeleti hatóságok, illetve jegybankok felsővezetőiből, az Európai Bizottság képviselőjéből és az ügyvezető igazgatóból áll. Fontos szempont, hogy a testület összetételének kiegyensúlyozottnak, arányosnak és az Európai Unió egészét tükrözőnek kell lennie. Működésének célja, hogy a tevékenységéről szóló alapító rendelettel és az uniós jogszabályokkal összhangban teljesítse küldetését és a rábízott feladatokat.
Az igazgatóság hatásköre ez alapján egyebek közt javaslatot tenni az éves, illetve többéves munkaprogramokra, gyakorolni bizonyos költségvetési jogköröket, elfogadni az EBA személyzetpolitikai tervét és a személyzeti szabályzat végrehajtásához szükséges intézkedéseket, javaslatot tenni a hatóság működéséről beszámoló éves jelentésekre, dönteni a fellebbviteli tanács tagjairól, illetve meghatározni az intézmény dokumentumaihoz való hozzáférési jogra vonatkozó külön rendelkezéseket – közölte az MNB.