Nőtt az euróövezeti GDP az első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévben regisztrált stagnálást követően az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése alapján.

Az euróövezeti GDP-növekedési ütem 0,1 százalék volt az első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévben regisztrált stagnálást követően, elmaradva a 0,2 százalékos piaci várakozásoktól. Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP-bővülés 1,3 százalékra lassult a tavalyi negyedik negyedévi 1,8 százalékról.
Az első negyedévben szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Európai Unióban a tavalyi negyedik negyedévben regisztrált 0,1 százalékos csökkenés után.
Az EU 1,3 százalékos éves növekedést ért el az első negyedévben, 2022 negyedik negyedévében pedig 1,8 százalékosat. A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Portugália érte el az első negyedévben, 1,6 százalékosat. A spanyolországi, olaszországi és lettországi növekedés egyaránt 0,5 százalékos volt. Negyedéves GDP-csökkenést csak Írországban és Ausztriában regisztráltak, 2,7 és 0,3 százalékosat.
Az első negyedévben a GDP minden uniós tagállamban nőtt éves összehasonlításban Németország kivételével, ahol 0,1 százalékkal csökkent.