Októberben a piaci várakozásoknak megfelelően, 0,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonális kiigazítással az előző havihoz képest az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.

Az októberi kiskereskedelmi fogalom 1,4 százalékkal haladta meg a 2020 októberit.
Szeptemberben 0,4 százalékkal csökkent a forgalom havi bázison.
Az Európai Unió 27 tagállamában októberben az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 0,3 százalékos, havi csökkenés után. Az egy évvel korábbit 2,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom októberben az EU-ban.
Az októberi kiskereskedelmi forgalomban ismét érezhető volt a járvány miatti aggodalom hatása. A nem élelmiszeripari cikkek forgalma ugyanis 0,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a szeptemberi 1,9 százalékos csökkenés után, ezen belül pedig az internetes értékesítések 3,2 százalékkal bővültek, míg szeptemberben 3,1 százalékkal csökkentek havi bázison.
Az előző havihoz képest Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom októberben, 13,0 százalékkal. Portugáliban 2,3 százalékos, Dániában 2,2 százalékos volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Lettország szenvedte el októberben, 5,4 százalékost. Ausztriában 2,8 százalékkal, Észtországban 2,6 százalékkal csökkent a forgalom az előző havihoz képest.
Éves bázison is Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 34,3 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt, 12,4 százalékos, Észtországban pedig 11,0 százalékos. A legnagyobb éves csökkenést az októberi kiskereskedelmi forgalomban Németországban regisztrálták, 2,8 százalékost. Lettországban 2,3 százalékos, Írországban 1,9 százalékos volt az éves csökkenés.
Magyarországon az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt októberben a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat jelentése alapján, az egy évvel korábbihoz képest pedig 5,8 százalékkal emelkedett.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563399/4-03122021-AP-EN.pdf