Magyarország mára a kínai befektetők elsőszámú célpontjává vált a régióban, a világ második legnagyobb bankjának budapesti fióknyitása tovább erősíti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat – hangsúlyozta Varga Mihály, miután hivatalában fogadta a China Construction Bank csoport (CCB) elnökét, Tien Kuo-lit.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország növelje regionális pénzügyi központi szerepét, amelyhez hazánk versenyképes üzleti környezete és elhelyezkedése megfelelő alapot ad.
A közelmúlt kihívásai ellenére – a világjárvány, majd a szomszédságunkban zajló orosz-ukrán háború – a magyar-kínai kapcsolatok lendülete nem csökkent – jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette: a Kínával folytatott együttműködés fejlődése töretlen maradt, amit a gyakori magas szintű találkozók és a gazdasági, kereskedelmi és kulturális téren megvalósuló sikeres projektek is mutatnak.
A pénzügyminiszter elmondta: 2022-ben Kína volt Magyarország legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelem teljes volumene közel 6 százalékkal nőtt és meghaladta a rekordot jelentő 13 milliárd dollárt. Magyarország a kínai befektetők első számú célpontja Közép-Kelet Európában, a kínai befektetések összértéke elérte a 8 milliárd dollárt – jegyezte meg Varga Mihály.
Magyarország és Kína pénzügyi kapcsolatairól szólva Varga Mihály kijelentette: az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtott végre Magyarország a kínai és hongkongi kötvénypiacokon. Ezek azt bizonyítják, hogy az ázsiai befektetők bíznak a magyar gazdaságban. Elmondta, hogy 2021-ben Magyarország a világon az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény kibocsátóként jelent meg a kínai kötvénypiacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki. A sikeres kibocsátásban a CCB is közreműködött – mutatott rá a tárcavezető.
A PM közleménye szerint a China Construction Bank Corporation a világ második legnagyobb bankja, magyarországi működését 2022 júniusában kezdte meg. Az intézmény egyike Kína négy nagy állami kereskedelmi bankjának, szoros együttműködést tart fenn a kínai gazdaság stratégiai iparágainak vezető vállalataival. Tien Kuo-li, a CCB elnöke a magyarországi fióktelep április 19-i megnyitójára érkezett Budapestre.