MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

“A kormány célja, hogy a magyar adórendszer továbbra is ösztönözze a befektetéseket és a fejlesztéseket, ennek megfelelően alakítjuk ki a globális minimumadó hazai részletszabályait” – jelentette ki Varga Mihály, miután nemzetközi vállalatok vezetőivel tárgyalt a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről. A pénzügyminiszter azt követően fogadta a nemzetközi vállalatokat, hogy hétfőn magyar cégek vezetőivel egyeztetett a globális minimumadóról szóló tárgyalások során elért eredményekről – jelentette be pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A kormány célja, hogy megőrizze a magyar adórendszer versenyképességét, és a Magyarországon működő vállalkozások továbbra is Európa egyik legalacsonyabb közterhét fizessék – szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: a globális minimumadóról szóló eredeti javaslat adóemelést jelentett volna Magyarországon, azonban a kormánynak sikerült elérnie a szabályok finomítását, így hazánk továbbra is vonzó befektetési környezetet biztosíthat a vállalkozások számára.
A részletszabályokat a kormány úgy alakítja ki, hogy a beruházások kedvezményben részesülhessenek, a Magyarországon megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás, és a hazánkban keletkező jövedelmek kizárólag Magyarországon adózzanak – ismertette a tárcavezető.
Varga Mihály a megbeszéléseket értékelve elmondta: a cégvezetők megerősítették, hogy a globális minimumadóról szóló tárgyalásokon a magyar érdekek érvényesítésével elért könnyítések érdemben segítik a versenyképességük megőrzését – ismertette a PM.
A Pénzügyminisztérium a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetésének részletszabályait – az érintett vállalatok javaslatainak figyelembevételével – az őszi adótörvényekkel egy időben nyújtja be az Országgyűlésnek – erősítette meg a minisztérium.