Három cég összesen 5,3 milliárd forint értékű beruházást valósít meg 2,3 milliárd forintos kormányzati támogatással a nagyvállalati beruházási támogatás keretén belül – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Kiemelte: a támogató, ösztönző, cselekvő gazdaságpolitikának meglátszanak az eredményei a számokban.
A magyar gazdaság a második negyedévben közel 18 százalékkal, a harmadikban 6,1 százalékkal nőtt, az év egészében pedig 6,5-6,8 százalékos bővülés várható – összegezte a miniszter. A magyar gazdaság a második negyedévre már meghaladta a járvány előtti teljesítményét, amire az Európai Unióban mindössze 9 ország volt képes – tette hozzá.
Magyarországon minden korábbinál többen, 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta 4 százalék alatt van, a beruházási ráta 27,5 százalékon áll – folytatta.
Elmondta, hogy a kormány gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedései tavaly 5,5 százalékpontos, idén pedig több mint 8 százalékpontos pluszt jelentettek a magyar gazdaság teljesítményében.
Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy a rekordmértékű növekedés még nem elegendő, a munkát folytatni kell a családok megerősítésével, ami a személyi jövedelemadó visszatérítést, a nyugdíjprémiumot, a 25 év alattiak adómentességét és a munkát terhelő adók 4 százalékpontos csökkentését takarja.
A tárcavezető beszélt arról is, egy világgazdasági krízishelyzet mindig két utat kínál a döntéshozóknak, az egyik a megszorítások politikája, amelyet az ország 2010 előtt megtapasztalt. A másik út lényege, amelyet a kormány jelenleg követ: jól célzott adócsökkentésekkel, támogatásokkal védeni, és amennyire lehet segíteni a gazdaság szereplőit, a magyar érdeket előtérbe helyezve.
A Pénzügyminisztériumhoz tartozó beruházási programokon keresztül idén összesen mintegy 1800 milliárd forintot fordított a kormány beruházás-ösztönzésre – tájékoztatott a tárcavezető. A nagyvállalatokat célzó program keretében idén 50 milliárd forint áramlik a gazdaságba; a program kezdete óta az odaítélt támogatási összeg 200 milliárd forint körül alakult, a fejlesztési érték pedig 500 milliárd forintot tett ki.
Varga Mihály a minisztérium épületében aláírta a szerződést a beruházási támogatásról Varga Gusztávval, a CE Glass Zrt. vezérigazgatójával, Nagy Imre Tamással, az Fhl Björn Hungary Kft. ügyvezetőjével és Gódi Attilával, a Terrán Kft. ügyvezetőjével.
Mindhárom beruházás új gyártócsarnokot és 4.0-ás ipari technológia-fejlesztést is magában foglal. A CE Glass síküveg feldolgozási technológiáját fejleszti, az FHL Björn Hungary az autóipari hűtő-fűtő gumicső gyártástechnológiáját építi ki, a Terrán Kft. új típusú tetőcserepekkel, köztük napelemes termékekkel bővíti termékkörét.