A frissen közzétett adatok szerint a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent GDP-arányosan az államadósság mértéke 2021 végére, a költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lett a várt 7,5 százalék helyett – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetben pénteken.

Kiemelte: míg Magyarországon csökkent az államadósság mértéke, az uniós tagállamok átlaga meghaladta mára a 90 százalékot, a bizottság szerint pedig tovább nő az összesített mutató.
“Nemcsak mondtuk, meg is valósítottuk” – fogalmazott.
Az adatok Varga Mihály szerint azt bizonyítják: helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató-segítő költségvetési politikával kezelte a válságot.
A gazdaságot Magyarország indította újra a leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába – hangsúlyozta Varga Mihály.
Helyes döntés volt az is, hogy a kormány a külföldiek szerepét az adósság finanszírozásában csökkentette, a magyar családok súlyát pedig növelte – mutatott rá.
Felidézte, hogy tavaly év végén megnövelték a pénzügyi tartalékokat, így a háború kitörése előtt mérsékelték az ország pénzügyi kitettségét.
“Ma Magyarország erősebb és ellenállóbb, mint korábban” – jegyezte meg.