Az Európai Unió tagországainak európai ügyekért felelős tanácsa jóváhagyta, hogy az Európai Unió legfeljebb 100 millió euró (mintegy 38 milliárd forint) makroszintű pénzügyi támogatást nyújtson Észak-Macedóniának.

Az uniós tanács közleménye szerint a támogatás azért indokolt, mert az összeg hozzájárul majd az ország 2023-as és 2024-es finanszírozási szükségleteinek fedezéséhez, támogatva mind a költségvetési fenntarthatóságot, mind a strukturális reformokat, segíti ezenkívül Macedónia gazdasági stabilizációját és reformprogramját.
A támogatás kölcsönök formájában áll majd Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyeket két részletben biztosít az Európai Unió. A kifizetések azonban olyan szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függnek, amelyeket a feleknek egyetértési megállapodásban kell rögzíteniük. Az egyetértési megállapodás a szakpolitikai reformokra összpontosít majd a költségvetési kormányzás javítása érdekében, valamint az adópolitika, a közberuházások kezelése, a köz- és magánszféra közötti partnerségek, az üzleti környezet, az állami támogatások átláthatósága, az energiahatékonyság, az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni küzdelem területeire.
“A makroszintű pénzügyi támogatás folyósításának előfeltétele, hogy Észak-Macedónia tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását” – fogalmaztak.
A kifizetések feltétele továbbá a meglévő IMF-program végrehajtásában elért pozitív eredmények felmutatása is.
A határozat a hivatalos kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.