Több száz magasrangú vendég, hatvan tekintélyes külföldi előadó érkezik öt kontinens húsz országából Budapestre, a csütörtökön kezdődő kétnapos CPAC Magyarország konferenciára – közölte a tanácskozást szervező Alapjogokért Központ szerdán a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a rendezvény főszónoka mellett elfogadták a meghívást hivatalban lévő és korábbi kormányfők, európai pártelnökök és európai parlamenti képviselők is. Érkezik két amerikai kongresszusi képviselő, volt és leendő szenátorok – Rick Santorum és The Kari Lake -, valamint az Egyesült Államok korábbi igazságügyi minisztere és legfőbb ügyésze mellett tagállami miniszterek, szövetségesek Mexikótól Izraelen át Japánig – írták.
Mint olvasható, a május 4-5-i konferencia felvezető sajtótájékoztatóján Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója elmondta, hogy “a magyar békepárti álláspont illeszkedik a Nyugat geostratégiai víziójához: aki valóban az európai és a transzatlanti érdekeket tartja szem előtt, az békepárti”.
Szánthó Miklós Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (American Conservative Union) vezetőjének jelenlétében úgy fogalmazott: 2023-ban “újra Magyarországra érkezett a világ legnagyobb konzervatív dzsemborija”, mert az Alapjogokért Központ tavalyi rendezvénye óriási siker volt, és ez az egész jobboldali magyar közösség sikere is – olvasható.
A főigazgató szerint a CPAC Hungary bizonyíték arra, hogy “az Egyesült Államok nem egyenlő Joe Bidennel, nem egyenlő a szélsőbaloldali adminisztrációval és nem egyenlő a woke-izmussal, mert Magyarországnak Amerikában is vannak barátai, akik hisznek Istenben, a családban és a határvédelemben”. Ezért “idén is megvalósítjuk a liberálisok rémálmát” – fogalmazott konferenciáról.
Szánthó Miklós azt hangsúlyozta: “együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség lennénk”, mert “csak együtt tudunk kiállni Istenért, hazaért, családért”.
“Csak együtt van erőnk a békéhez is” – fogalmazott, majd úgy folytatta: mert “miközben együtt ítéljük el az orosz agressziót és kiállunk Ukrajna szuverenitásáért, vezető amerikai politikusokkal, mint Donald Trump és Kari Lake, együtt mondjuk, hogy a vérontás befejezésére, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”.
Matt Schlapp – a bejegyzés szerint – elmondta, hogy azért érkezik ismét Budapestre a CPAC, mert “van valami közös az amerikai konzervatívokban és a magyarokban. (…) Ellenállunk a globális bajkeverőknek, akik meg akarják mondani, hogyan kell élni és kire kell szavazni”.
Szerinte a jelenlegi Amerika egy része elfelejtette a tanításokat Istenről, a hazáról és a családról, riasztó méreteket öltenek az abortuszadatok, a családok és a közösségek dezintegrációja, a vallásszabadság és az egyházak elleni támadások. “Budapesten megfordították ezeket a trendeket, nem ellenséges a kormány a gyermekeket vállalókkal, és nem engedi a gender-agymosást” – fogalmazott Matt Schlapp a bejegyzés szerint.
Matt Schlapp az orosz-ukrán háború kapcsán arról beszélt, hogy “ha Trump elnök jelenleg is hivatalban lenne, ez az invázió soha nem történt volna meg” – olvasható.
A jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozását, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) május 4-5-én tartják Budapesten. A konferencia mottója idén “Együtt erő vagyunk!”, a középpontban a nemzeti erők nemzetközi együttműködése áll.