Az innováció szerepe az élelmiszeriparban is egyre jelentősebb, ösztönzése a következő időszak fontos feladata lesz, a magyarországi gyártók összesen csaknem 300 milliárd forint fejlesztési támogatásra pályázhatnak – mondta a II. gluténmentes kenyér és péksütemény verseny szerdai eredményhirdetésén Budapesten az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Felkai Beáta Olga szerint a gluténmentes termékek gyors fejlődése is bizonyítja a minőségi szempontok jelentőségét. A belföldi gyártók ma már nem csak az egészségi szempontoknak felelnek meg, kínálatuk minden más szempontból is versenyképes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kenyér az utóbbi években vesztett a megbecsüléséből, ez a második legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszer Magyarországon. A helyettes államtitkár szerint ezért is fontos minden olyan esemény és kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet a kenyér jelentőségére.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára úgy látja, hogy a gyors fejlődésnek köszönhetően a magyar gluténmentes termékek ma már nem csupán fölveszik a versenyt a külföldi termékekkel, de többnyire jobbak is azoknál. Magyarország a minőségi versenyben tehát jól áll, a gluténmentes táplálék fejlődő, piacképes áru lehet a jövőben is – hangsúlyozta Cseh Tibor András.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy Magyarországon csaknem 100 ezren gluténérzékenyek, számukra a kenyérfogyasztás teljesen más étkezési szokásokat jelent, mint a többségnek. A gluténmentes termékek versenye jó lehetőség a gyártóknak a bemutatkozásra, támogatásukat az agrárkamara szintén fontosnak tartja – mondta Győrffy Balázs.
Az idei gluténmentes kenyér és péksütemény verseny friss kenyér kategóriában a Greenpass Kft. – Free Gluténmentes Pékség, töltetlen péksütemény kategóriában a Lavina Kft., töltött péksütemény kategóriában a Becker és M Kft. terméke nyert. A Magosz innovációs különdíját a Grennpass Kft. Free Gluténmentes Pékség kovászos kenyere kapta. A nyertes termékek és a helyezettek listáját a NAK honlapján teszik közzé.