Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította szerdán a belga hatóságokat, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők jobb ellátása érdekében.

Mijatovic felhívta a figyelmet arra, hogy a Fedasil belga szövetségi menekültügyi hivatal idén októberben 1500 menedékkérőt nem tudott elhelyezni, még gyermekes családok is kénytelenek voltak az utcán aludni.
“A helyzet megoldatlansága súlyos következményekkel jár a Belgiumban menedékjogot kérők emberi jogaira nézve” – hangsúlyozta a biztos. Rámutatott, hogy a szálláshiány mellett a munkaerőhiány miatt nehézségekbe ütközik a menedékkérelmek regisztrálása és időben történő feldolgozása.
Mijatovic emlékeztetett továbbá arra, hogy év eleje óta csaknem 4500-szor ítélte el a brüsszeli munkaügyi bíróság a Fedasilt, amiért nem biztosított megfelelő elhelyezést a menedékkérőknek, továbbá az Emberi Jogok Európai Bírósága is arra kötelezte legutóbb a belga kormányt, hogy biztosítson a kérelmezők számára szállást és anyagi támogatást alapvető szükségleteik kielégítésére. Felhívta a figyelmet, hogy “a jelenlegi helyzet a belgiumi menekültügyi rendszer strukturális hibáira világít rá, amelyekkel sürgősen foglalkozni kell.”
Nicole de Moor belga menekültügyi államtitkár december elején bejelentette, hogy 1200 hellyel bővítik a menekültszállásokat. Annak ellenére, hogy Belgiumban 32 ezer ember számára van hely, még a bővítés sem fogja minden menedékkérő elhelyezését megoldani – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a menedékkérők többsége más uniós tagállamokban is folyamodott menekültstátuszért, ezért nem Belgium felelőssége, hogy befogadja őket.