Az Európai Unió 26,7 millió euró (mintegy 10,4 milliárd forint) humanitárius segélyt különített el a kelet-afrikai régió több országának a fegyveres konfliktusok és az éghajlati katasztrófák által sújtott lakosság és a menekültek megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint Afrika szarva és a Nagy-tavak régiója továbbra is többszörös humanitárius válsággal néz szembe, amelyeket a fegyveres konfliktusok és az éghajlati katasztrófák súlyosbítanak.
A következmények enyhítésére az Európai Bizottság összesen 26,7 millió euró összegű humanitárius támogatása Dél-Szudánt, Ugandát, Szomáliát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot segíti majd, az összeget elsősorban a konfliktusok és éghajlati események elől elmenekült, lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakosság támogatására szánják.
Dél-Szudánba, ahová naponta mintegy kétezer ember érkezik a szomszédos Szudánból, a 6,4 millió eurós kiegészítő finanszírozás a határ menti területeken végzett humanitárius segítségnyújtást fogja támogatni. Az érintettek 70 százaléka nő vagy gyermek, legtöbbjük alultáplált – írták.
Kiemelték: Szomáliában az év végéig mintegy kétmillió embernek lesz szüksége sürgős humanitárius segítségre a fegyveres konfliktusok, az áradások és a nem szűnő kolerajárvány miatt. Az EU 5,5 millió eurós támogatása az ország átfogó humanitárius támogatását fogja erősíteni – írták.
Az EU 1,5 millió euróval erősíti meg az élelmezésbiztonságot Ugandában, a több mint 1,5 milliós menekült népesség ellátására. Az országba 2022 januárja óta több mint 220 ezer menekült érkezett – emlékeztettek.
A Kongói Demokratikus Köztársaság esetében az Európai Bizottság 13,3 millió euróval támogatja a humanitárius tevékenység folyamatosságát a fokozódó erőszak és a romló humanitárius helyzetre válaszul – tette hozzá közleményében a brüsszeli testület.