Támogatott iskolákat keresett fel és sportlétesítményt adott át Ghánában Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, aki útjáról telefonon számolt be pénteken az MTI-nek.

Elmondta, hogy látogatásának további célja volt a humanitárius szükséghelyzet felmérése, elsősorban az afrikai országi északi, különböző fenyegetéseknek jobban kitett régiójában.
Az egyik meglátogatott helyszín a fővárostól, Accrától északra fekvő Kofuridua településén volt. A New Will Akadémián olyan gyerekeknek nyújtanak oktatási lehetőséget, akik egyébként nem részesülhetnének oktatásban. Ez egy ghánai kezdeményezés, amelyhez öt éve csatlakoztak magyar építészek és civilek az Afrika Másként Alapítványtól.
A Hungary Helps egyrészt támogatta a 12 tantermes iskola épületének befejezését a halmozottan hátrányos helyzetű közösség számára. Segített a Hungary Helps önkéntes programba jelentkezők eljuttatásában az adott helyszínekre, illetve a programok megvalósításában.
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy csütörtökön Accra külterületén átadta a Don Bosco karitatív gyermekvédelmi szervezet által fenntartott központ magyar támogatással felépült sportkomplexumát. A létesítmény a rendkívül tragikus sorsú, az embercsempész bandák fogságából kimentett, szexuális erőszaknak kitett gyerekek rehabilitációs központja. A gyerekeket befogadják és nevelik. A magyar támogatásnak köszönhetően megnyílik az egészséges testnevelés lehetősége.
Azbej Tristan kiemelte, hogy önkénteseik online oktatással, és más adományokkal járultak hozzá a gyerekek jólétéhez. A kezdeményezéshez csatlakozott a magyar sportvilág is. A Ferencvárosi Torna Club sportszeradományt küldött a létesítményt birtokba vevő gyerekeknek.
A politikus beszámolt arról is, hogy pénteken Ghána északi, súlyosan hátrányos helyzetű részébe utazott, amelyet jelenleg még a béke, a különböző felekezetek, vallások békés egymás mellett élése jellemez, de a helyzetet veszélyeztetik az északi szomszédja, Burkina Faso területéről be-betörő szélsőségesek, terroristák, továbbá az általuk terjesztett ideológiák.
A Hungary Helps program kiemelt célja a keresztény közösségek védelme, megóvása az iszlám szélsőségességtől. Továbbá a helyi közösségek megerősítése, megelőzendő az elvándorlást, az Európába irányuló migrációt. Azbej Tristan kifejtette: Magyarország a Hungray Helps programon keresztül 250 ezer embernek teremtette meg a szülőföldjén maradás lehetőségét, miközben más európai országok Európába hívták a migránsokat, majd hibájukat felismerve most visszatoloncolják őket.
Ezzel szemben Magyarország, a magyar kormány – a magyar emberek együttérzésétől kísérve – végig a szülőföldön maradást támogatja – mondta.