A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette azt az elsőfokú ítéletet, amellyel Tomislav Sauchát, Zoran Milanovic volt miniszterelnöki hivatalvezetőjét három évre, korábbi titkárát, Sandra Zeljkót pedig négy és fél év börtönre ítélte hivatali visszaélés miatt a Zágráb megyei bíróság – írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán.

Az ügyészség azzal vádolta őket, hogy hamis útiköltségek és napidíjak elszámolásával 2015-ben több mint 540 ezer kunával (26 millió forinttal) megkárosították a költségvetést. A sikkasztásra az állami számvevőszék derített fényt 2017-ben. A további vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a megelőző években is volt példa hűtlen kezelésre.
Saucha és Zeljko mindvégig ártatlanságát hangoztatta. A nyomozás eleinte Saucha ellen indult, de később kiterjedt az eredetileg koronatanúnak minősített Zeljkóra is. Utóbbi, a Zoran Milanovic vezette kormány (2011-2016) távozása után is folytatta tevékenységet, és további 350 ezer kunával (17,3 millió forint) károsította meg az állami költségvetést.
A bűnvádi eljárásban Zoran Milanovic, a jelenlegi államfő is vallomást tett.
A Zágráb megyei bíróság 2020-ban hozott elsőfokú ítéletet: Sauchát három, Zeljkót négy és fél év börtönbüntetésre ítélte, továbbá csaknem egymillió kuna kártérítés megfizetésére kötelezte őket. A vádlottak fellebbeztek a határozat ellen. A Legfelsőbb Bíróság most ezt az ítéletet erősítette meg.
Tomislav Saucha 2011 és 2015 között vezette Zoran Milanovic kormányfői hivatalát. Ő volt Milanovic egyik legközelebbi munkatársa, a volt kormányfő jobbkeze és bizalmasa. 2017-ben, miután szabadult az előzetes letartóztatásból, kilépett az SDP-ből, és csatlakozott az Andrej Plenkovic vezette jobboldali kormányt támogató Horvát Néppárthoz (HNS), majd egy ideig még parlamenti képviselőként dolgozott.