Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban – jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban.

“A dagesztáni helyzet destabilizálására irányuló kísérletek, amelyeket egyebek mellett az etnikumok és a felekezetek közötti viszály szításával követnek el, hazánk ellenségeinek műve” – tette hozzá Melikov.
A politikus azt állította, hogy a mahacskalai tüntetésre szóló felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte “abszolúte hiteles források” szerint Ukrajnából működtetnek “árulók” és “banderisták”.
Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert palesztinpárti tüntetők, a Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint több százan hatoltak be az egyik leszállópályájára, valamint a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket “izraeli menekülteknek” gondoltak. A repülőtérről távozó gépjárműveket átkutatták.
Melikov hétfőn beszámolt arról, hogy a mahacskalai repülőtéren történt zavargásokban két intézkedő rendőr megsebesült. A dagesztáni egészségügyi és a belügyminisztérium összesen 20 sérültről, köztük kilenc rendőrről számolt be. Utóbbiak közül kettőt kórházba kellett szállítani.
A köztársasági vezető szerint az incidens árulással ér fel egy olyan időszakban, amikor Oroszország “különleges hadműveletet” hajt végre Ukrajnában. Leszögezte, hogy senki sem kerülheti el a felelősségre vonást.
Az orosz belügyminisztérium észak-kaukázusi parancsnoksága közölte, hogy a történtekkel kapcsolatban 60 embert állítottak elő rendőrkapitányságra, és a rendbontás további több mint 150 résztvevőjét azonosították. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke személyes ellenőrzése alá vonta az eljárást, amelyet tömeges zavargás címén indítottak el. Ezen vád alapján 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
Melihov közölte, hogy a repülőtéri berendezésekben nem esett kár, és hogy a repülőtér forgalma 2-3 napon belül teljesen helyreáll. Állítása szerint a zavargások ellenére hétfőn nyugodt volt a helyzet szerte a köztársaságban.
Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a Telegramon az írta: a mahacskalai repülőtéren kitört zavargásokkal a felbujtóknak az etnikumok közötti viszály felszítása volt a célja, és felszólította a lakosokat, hogy ne engedjenek a provokációknak. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta a múlt héten, amikor találkozott az oroszországi vallási felekezetek vezetőivel, hogy az etnikum- és vallásközi összhang az orosz államiság alapja, minden más álláspont oroszellenes.
Az Utro Dagesztana csatorna elindítását a Kijevben élő Ilja Ponomarjov Kreml-ellenes, volt orosz parlamenti képviselővel hozzák összefüggésbe, aki maga is elismerte, hogy az orosz erők ellen harcoló ultranacionalista orosz csoportok tevékenységét koordinálja Ukrajnában. Ponomarjov mindazonáltal vasárnap kijelentette, hogy már több mint egy éve nem ő felügyeli a csatorna működését.