Dél-koreai cégeket biztatott romániai befektetésekre Szöulban Nicolae Ciuca román miniszterelnök pénteken egy román-dél-koreai üzleti konferencián – közölte az Agerpres román közszolgálati hírügynökség a kormány közleménye alapján.

A román miniszterelnök kormánya több miniszterével, valamint Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével és parlamenti képviselőkkel tesz háromnapos hivatalos látogatást Dél-Koreában. Az üzleti konferencia résztvevőit Dél-Korea miniszterelnökével, Han Doszkuval együtt köszöntötték.
Nicolae Ciuca elsősorban a zöld energia és a digitális technológiák területén történő együttműködést, az ezekben az ágazatokban történő beruházásokat, valamint a két ország kis- és középvállalkozásai közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta.
Úgy vélte, az energiabiztonság növekvő globális jelentősége miatt a két országnak elő kell mozdítania az atomenergiáról folytatott tárgyalásokat.
“A román fél támogatja a kisméretű moduláris reaktorok beszerzési láncának fejlesztését, valamint a technológiai innovációt a polgári nukleáris ágazatban” – idézte a kormány közleményét az Agerpres.
A találkozó során a kormányfő arra ösztönözte a dél-koreai vállalatokat, hogy fektessenek be Romániában azokon a területeken, amelyeket az EU modernizációs alapjából és a helyreállítási alapból finanszírozott kulcsfontosságú programok céloznak meg. Külön hangsúlyozta a megújuló energiára vonatkozó programokat. A miniszterelnök a cseppfolyósított földgáz területén történő együttműködés lehetőségét is felvetette a koreai félnek.