Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén. Erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy szakmai konferencián szerdán, Budapesten.

Fábián Gergely a Digital Health Summit tanácskozáson tartott előadásában kitért arra, hogy a költségvetés az elmúlt években nehéz helyzetben volt, de pozitív jelként értelmezhető, hogy a magyar ipar alapjai erősek maradtak, rekordszámú a közvetlen tőkebefektetés, teljes foglalkoztatottság van és a külkereskedelmi termékforgalom is rekordot döntött – mondta.
Az iparstratégia három pillérének a hazai beszállítók fejlesztését, a K+F+I (kutatás, fejlesztés, innováció) támogatását és a magyar cégek külföldi helytállásának erősítését nevezte azzal, hogy a következő években fontos lesz a zöldátállás támogatása és a digitalizáció is.
A stratégia egyik legfontosabb része az egészségipar, azon belül is a legnagyobb sikertörténet a gyógyszeripar és az orvostechnikai ipar – mondta.
Az egészségipar kihívásai között említette Fábián Gergely az adatvezérelt egészségügy kialakítását, amin kiemelten fognak dolgozni, továbbá a hazai gyártók versenyképességének növelését.
Sok olyan technológia van, ami lehetőségeket rejt az egészségiparon belül az “érzékeny adatok” kezelésében, ilyen “feltörekvő technológiának” tekinthető a mesterséges intelligencia vagy az úgynevezett blokklánc-megoldások (blockchain) – tette hozzá.
Az egészségipari stratégiában a technológiának, a digitalizációnak nagyon fontos szerepe lesz, és tovább kell vinni az e területen elért sikereket.