29 September 2022, Berlin: Christian Lindner (FDP), Federal Minister of Finance, presents the German government's plans for energy supply and price caps for gas. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A szövetségi pénzügyminiszter parlamenti (Bundestag-) képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet mérlegel a berlini ügyészség a politikus ingatlanvásárlásával kapcsolatban – jelentették hétfőn német hírportálok.

A berlini ügyészség korrupciós esetekkel foglalkozó részlegénél hangsúlyozták, hogy a mentelmi jog felfüggesztése rutinszerű lépés lenne, csak a hivatalos vizsgálat elindításához lenne szükséges, és nem jelentené azt, hogy megállapítják az úgynevezett kezdeti gyanú fennállását. Hozzátették, hogy rövidesen eldöntik, kérik-e a mentelmi jog felfüggesztését.
A hatóság a Der Spiegel című hírmagazin egy októberi jelentésével kapcsolatban érdeklődik Christian Lindner ingatlanvásárlása iránt. A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat egy karlsruhei központú magánbank hitele révén.
Pénzügyminiszterként, 2022 májusában köszöntőt írt a bank alapításának századik évfordulója alkalmából. A szövegben nem tért ki arra, hogy az ügyfelek közé tartozik. Bő egy hónappal később újabb hitelt vett fel a banktól, amelynek javára 450 ezer euró értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra.
A beszámolók szerint a miniszter abban az esetben sérthetett törvényt, ha a második hitel összefügg a jubileumi köszöntővel. A politikus ellen jogtalan előny szerzésének, a bankkal szemben jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás.
Christian Lindner ügyvédje közölte, hogy a politikus jóval a miniszteri munka megkezdése – 2021 december – előtt hozzálátott gondoskodni lakóingatlana finanszírozásáról, és az ügyleti kondíciók rendre megfeleltek a piaci körülményeknek, egy rövid köszöntő egy bank alapításának évfordulójára pedig hozzátartozik a tárcavezetői munkához.