Szokatlanul hűvös időjárás és hideg hőmérséklet jellemzi a júniusi hónap utolsó napjait.

A balti államok fölé helyeződött át annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hidegfrontja jelentős lehűlést okozott Közép-Európában, sőt még a Balkán-félsziget egy részén is. A ciklon felhőrendszere mentén eső, zápor, zivatar egyaránt előfordul, a térségben jellemzően 5-25 mm csapadékról érkezik jelentés. A csúcshőmérséklet kontinensünkön nagy területen csupán 15, 22 fok között alakul. Ugyanakkor a front által még nem érintett Kelet-európai-síkságon, valamint az Ibériai-félszigeten kánikula van, a maximum helyenként eléri a 35 fokot, sőt Dél-Spanyolországban néhol 37, 38 fokot mérnek. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a tőlünk északra elhelyezkedő hideg légörvény alakítja, folytatódik a sokéves átlagnál hűvösebb idő.

Várható időjárás hétfő estig
—————————–
Vasárnap és hétfőn is változó mennyiségű felhőzetre számíthatunk az Alföldön több, a Dunántúlon kevesebb napsütéssel, de a Dunántúlon éjszaka átmenetileg erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Vasárnap még kevesebb helyen, főként északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon, éjszaka inkább a Dunántúlon, majd hétfőn már elszórtan várható kisebb eső, zápor, északkeleten zivatar. Az északi, északnyugati szél vasárnap olykor megerősödik, hétfőn már csupán élénk lesz.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 24 fok között alakul.