Az Európai Unió Bírósága feladta szakmaiságát és “beállt a sorba”, a mainstream brüsszeli politika kiszolgálója lett – mondta ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában annak kapcsán, hogy szerdán dönt a bíróság a jogállamisági feltételrendszerről.

Az alkotmányjogász kijelentette: “biztos, hogy tökéletesen alkalmas a jogállamiság kifejezése, intézménye arra, hogy valódi, szó szerinti boszorkányüldözést folytassanak az égisze alatt tagállamokkal szemben”. Hol az egyik elemét nagyítják fel, hol a másikat, például a média vagy az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyét – tette hozzá.
“Ember legyen a talpán, aki átlátja”, hány eljárást indítottak Magyarország és Lengyelország ellen csak azért, mert nemzeti, konzervatív, jobboldali kormánya van – fogalmazott.
Felidézte: az uniós bíróság eljárását a magyar és a lengyel kormány kezdeményezte többek között azért, mert álláspontjuk szerint sérül a jogállamiság és a normavilágosság elve a 2020 végén elfogadott kondicionalitási rendeletben. Az uniós jogszabály szerint az uniós források felhasználását jogállamisági feltételekhez kötik, és ha úgy ítélik meg, hogy azok egy tagállamban sérülnek, akkor annak szankciója lehet. Ami azonban nem feltétlenül az EU-s források teljes megvonása – fűzte hozzá.
Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka nemrég azt javasolta a bíróságnak, hogy utasítsa el a magyar és a lengyel keresetet, mert az uniós joggal összeegyeztethetetlen.
Azzal, hogy ötven nappal a magyar választás előtt közvetítik a nyilvános ítélethozatalt, példátlan módon nyíltan beavatkoznak egy szuverén tagállam belügyeibe – fogalmazott.
Ez azt mutatja, hogy a bíróság “beállt a sorba”, feladta szakmaiságát, elfogulatlanságát és “deklaráltan is felvállalja azt a szerepet, hogy meg kell büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem a mainstream brüsszeli politikát követik” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.