Itt van Európa leghosszabb hitelmoratóriuma

A családokon túl közel félmillió vállalkozásnak segít.

Egyetlenegy bajba jutott családot sem hagyhatunk az út szélén: a Magyarországon nyilvántartott jóval több, mint 2,7 millió hitelszerződés jóval több, mint felét érinti a kormány által gazdaságvédelmi intézkedésként bevezetett hitelmoratórium.

– Ez a családokon túl közel félmillió vállalkozásnak jelent segítséget. A kormány azért döntött erről, mert meg kell akadályozni, hogy a vírus a családok megélhetését veszélyeztesse – erről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt a kormany.hu számára készült videóján.

Egyetlen európai országban sincs hosszabb időre érvényes hitelmoratórium, mint Magyarországon, ami 15 hónapig tart – annak ellenére, hogy máshol is van hasonló lehetőség, hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A moratórium szabályai a moratórium lejárta után is védik az érintetteket: a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a válságot megelőző értéknél, a kamatozás csak akkor változhat, ha változó kamatra köttetett az eredeti szerződés is, tilos kamatos kamatot felszámítani a pénzintézeteknek. Végeredményül a moratórium időtartama nem magasabb törlesztőrészletet, hanem hosszabb futamidőt jelent.

Az intézkedés a gazdasági újraindítási akcióterv egyik legfontosabb pontja, segíti a magyar gazdaságot abban, hogy a járvány után újabb szinteket lépjen.

– Azon leszünk, hogy ez így legyen- zárta szavait Dömötör Csaba.