A héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében folytatódik a szúnyogirtás – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-t.

A fővároson kívül Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén dolgoznak a szakemberek – tartalmazza a közlemény. A kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel a napnyugtát követő esti, késő esti órákban – tették hozzá.
Azt írták: az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, mert ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni. A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. Ugyanakkor minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok.
Ezért arra kérik a lakosságot, hogy öntsék ki vagy cseréljék a pangó vizeket, megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát: ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, vagy kössön rá szúnyoghálót – olvasható a közleményben.
A tervezett beavatkozások időpontja és helyszíne nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.