Péntektől újraindul a Startup Factory program. A kormány mintegy ötmilliárd forintos keretösszeggel nyújt támogatást olyan inkubátoroknak, amelyek mentorálással és tőkebefektetéssel is segítik az induló magyar startupokat – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteki közleményében.

A kormány célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak, ezzel is elősegítve a magyar gazdaság növekedését – tette hozzá a KIM.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2013 óta negyedszer hirdeti meg a technológiai startup cégek fejlesztését, inkubációját támogató Startup Factory elnevezésű programot – emlékeztettek.
Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program legfontosabb jellemzője, hogy az állami támogatás inkubátorokon keresztül jut el az innovatív induló vállalkozásokhoz. Az inkubátorok korai fázisú startup cégeket támogatnak az új technológiákra alapuló termékeik piacra vitelében, és a szükséges további finanszírozás megszerzésében. Mivel az inkubátor a saját tőkéjét is kockáztatja, elemi érdeke, hogy olyan startupokat válasszon ki, amelyek hosszabb távon ígéretes eredményeket mutatnak. Ezáltal az állami támogatás is a lehető legjobb helyre kerül – részletezték.
A minisztérium hangsúlyozza: a most meghirdetett felhívás célja, hogy a korábbi Startup Factory programokban már bizonyított technológiai inkubátoroknak lehetőséget biztosítson a folytatásra, és továbbiaknak adjon belépési lehetőséget. A korábbi tapasztalatok és a startup ökoszisztéma résztvevőitől érkező vélemények alapján a programot idén bővebben, összesen négy kategóriában hirdetik meg: “Régi inkubátor”, “Specializációs inkubátor”, “Új inkubátor” és “Védelmi inkubátor”.
A Startup Factory programokban eddig csaknem 200 ötlet kapott finanszírozást, és közülük mintegy 90 jutott további befektetésekhez, többségében magán forrásból. Tíz fölött van azon startupok száma, amelyek már külföldi befektetést is kaptak, továbbá összesített árbevételük meghaladja a 10 milliárd forintot – sorolta a KIM.
A tavasszal meghirdetett Neumann János Program célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak – hívta fel a program meghirdetése kapcsán a figyelmet Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a közleményben. Hozzátette: A kormány ezzel a programmal jelentős támogatást biztosít a fiatal magyar vállalkozóknak, hogy ötleteiket mentorokon keresztül a piacra jutásig segítse.
A Startup Factory nyerteseinek a támogatást a hazai startup környezet fejlesztésére, a kezdő innovatív vállalkozók üzleti lehetőségeinek fokozására kell fordítaniuk. A program részletes kiírása már elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán – hívta fel a figyelmet a KIM.