Ha az Európai Unió erősebb akar lenni, akkor a Nyugat-Balkánt integrálja, ha gyengébb akar lenni akkor Ukrajnát – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten.

Kövér László a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján az Országházban azt mondta, az Európai Unió jelenleg egy olyan hajó, amely eltérítetten és léket kapva sodródik, de a hajó még menthető. “Elérhető a változás a kapitányi hídon”, az Európai Unió jelenlegi vezetése 2024-ben leváltható – fogalmazott.
Hozzátette: ebben a helyreállítási munkában nemcsak a régi tagállamokra, hanem újakra, a délkelet-európai országokra is szükség lesz.
Közölte, az EU-nak legalább akkora szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióra. A jelek arra utalnak azonban, hogy a keleti partnerség egyes országait politikai alapon akarják beemelni az Európai Unióba – mondta.
A politikus szerint ép ésszel fel sem fogható, miért kell egy geopolitikailag ma még rendkívül kockázatos, háborúval sújtott térséggel előre haladni, ugyanakkor nem hozni döntést a belépésről egy geopolitikailag konszolidált térséggel, ahol nincs háború.