James Cleverly walks outside Number 10 Downing Street, in London, Britain, October 25, 2022. REUTERS/Peter Nicholls

A brit külügyminisztérium hétfői nyilatkozata szerint politikai indíttatású ítélet született Moszkvában Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus ellen.

A moszkvai városi bíróság az orosz-brit kettős állampolgárságú Kara-Murzát hétfőn 25 év fegyházra ítélte hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.
A londoni külügyi tárca reagálásában közölte: az Egyesült Királyság elítéli ezt a politikai indíttatású bírósági végzést.
A közlemény szerint bekérették a minisztériumba Andrej Kelint, Oroszország londoni nagykövetét abból a célból, hogy kifejtsék neki: az Egyesült Királyság véleménye szerint az ítélet ellentétes Oroszország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel, beleértve a tisztességes bírósági eljáráshoz fűződő jogot.
James Cleverly brit külügyminiszter a tárca közleményéhez fűzött nyilatkozatában riasztónak nevezte, hogy Oroszország nem vállal kötelezettséget az alapvető emberi jogok, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító jog védelmére.
Cleverly szerint Vlagyimir Kara-Murza bátran elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, kimondva, hogy a katonai támadás durván sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát.
A brit külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britannia már korábban, az ukrajnai háború előtt szankciókat léptetett érvénybe Kara-Murza perének bírája, Szergej Podoprigorov ellen, és ugyancsak szankciókkal sújtotta Dmitrij Komnovot, annak a büntetésvégrehajtási intézetnek a vezetőjét, ahol Vlagyimir Kara-Murzát fogva tartják.
A tárca közleménye szerint London követeli Kara-Murza haladéktalan elengedését.
A 41 éves Vlagyimir Kara-Murza, aki orosz-brit kettős állampolgár, az orosz ellenzéki mozgalom tagjaként rendszeres vendége volt Kreml-ellenes fórumoknak Európában és az Egyesült Államokban.
Kara-Murza ellen a NATO-közgyűlésen, az oslói Helsinki Bizottságban és az Egyesült Államokban elmondott beszédei alapján emeltek vádat hazaárulás címén.