Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A 19. század utolsó negyedétől a második világháborúig Magyarország sokszínű iparának élén a mezőgazdasági gépgyártás állt – idézte fel a történelmi emlékeket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új állandó kiállításának avatásán Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Ezekre az ipari és agrártörténeti emlékekre mostanáig nem irányult kellő figyelem, holott a Dél-Alföld földművelését ezek alapjában meghatározták – mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus. A talajművelő szerkezetek, vetőgépek, szecskavágók, magtisztítók, traktorok és a nyár képét egyértelműen jellemző cséplőgépek nemcsak agrár- hanem kultúrtörténeti emlékek is. Ezek a gépek emlékeztetnek bennünket arra, hogy őseink kemény munkával művelték meg a földet, termelték meg az élelmiszert – hangsúlyozta az államtitkár.

A kiállítás hidat képez a múlt, a jelen és a jövő között, megmutatja a fiatal generációnak a 19. század végének, 20. század elejének gazdasági életét. A tárlat kialakításával párhuzamosan végzett kutatások pedig a társadalmi összképet, a személyes emberi történeteket is fölvázolják – mondta Farkas Sándor.
Kertész Péter, az Emlékpark igazgatója elmondta: az emlékpark és a Zentai Történelmi Levéltár tavaly tavasszal indított közös programot a Dél-Alföld ipar- és agrártörténeti értékeinek felkutatására és bemutatására. A projekt részeként restaurálták a parkban korábban is látható mezőgazdasági gépeket, emellett a skanzenben egy,  a 20. század első felére jellemző uradalmi gépszíneket idéző, új kiállítóhely is épült.
A restaurált példányok mellett újak is bekerültek a gyűjteménybe. A hiánypótló tárlaton egyebek között fogatos ekekapa, fagerendelyes mankókerekes ekekapa, hengeres magtisztító (triőr), HSCS szecskavágó, kétsoros kukorica vetőgép, 15 soros vetőgép, Johnston-féle szénagyűjtő gereblye, Hofherr-Schrantz cséplőgép, Fordson F20 HP traktor és gőzlokomobil is látható.