Az MNB 58 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki bennfentes információ ismeretében Est Media részvényeket vásárolt, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

A közlemény szerint a magánszemély egy nappal azelőtt vásárolt részvényeket, hogy az Est Media bejelentette volna a Delta Systems Kft. megvásárlását.
A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély konkrét információval rendelkezett a tranzakció várható megvalósulásáról.
A magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében 10 millió darab Est Media részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól.
A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos működése szempontjából.
Az MNB az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.
A jegybank emlékeztetett: bennfentes információnak számít minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, és a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet, a MAR is tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött ügyleteket.