Varsó jó kompromisszumra jutott az Európai Bizottsággal a lengyel helyreállítási tervről folytatott tárgyalások során, Brüsszel nem avatkozott be a lengyel alkotmányos rendbe – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán.

A miniszterelnök a varsói repülőtéren, az uniós csúcstalálkozóra indulva nyilatkozott annak kapcsán, hogy Szymon Szynkowski vel Sek lengyel EU-ügyi miniszter kedd esti közlése szerint az illetékes uniós biztosok rábólintottak a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvény javasolt módosításaira. Ezek megfelelnének a megszabott feltételnek, és lehetővé tennék a Lengyelországnak járó uniós helyreállítási eszközök kifizetését.
Morawiecki közölte: a brüsszeli tárgyalási eredményekről ő és Szynkowski vel Sek szerdán beszámolt a lengyel parlamenti frakciók vezetőinek. Arra szólították fel őket, hogy minél hamarabb vitassák meg az EB-vel kötött kompromisszumot tartalmazó törvénymódosítási javaslatot.
“Jó kompromisszumról van szó” – fogalmazott Morawiecki, aláhúzva: a lengyel fél megszabta a maga részéről a határvonalat, és bár “akadtak beavatkozási próbálkozások a lengyel alkotmányos rendbe”, az Európai Bizottság e téren visszahátrált. “Mi is bizonyos engedményeket tettünk” – jegyezte meg a kormányfő.
A helyreállítási eszközöket Morawiecki Lengyelország védelme és gazdasága szempontjából fontosnak nevezte.
A szóban forgó törvénymódosítási javaslatokat szerdára virradóra már benyújtották a szejmbe.
A leglényegesebb változás az lenne, hogy a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Pontosítanának azokon az eljárásokon is, amelyek szerint egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.
A Brüsszel által korábban kifogásolt lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamarát már nyáron egy új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó, más összetételű kamarával váltották fel, az Európai Bizottság viszont nem tartotta elegendőnek ezt a megoldást.
Az ellenzéki frakciók vezetői szerdai sajtóértekezletükön közölték: beleegyeztek abba, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény módosítását csütörtökön tűzzék a szejm napirendjére, a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen pedig folytassák a munkát. Ellenzéki politikusok nem támogatták viszont a tervezet sürgősségi eljárásban történő megvitatását.
A lengyel helyreállítási terv összesen 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást, és 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta a lengyel helyreállítási pénzek kifizetésének technikai feltételeit tartalmazó operatív megállapodást, amely meghatározza, hogy Varsónak milyen dokumentációt kell benyújtania annak igazolására, hogy teljesítette a helyreállítási tervben megszabott 283 “mérföldkő” mindegyikét.