Az Európai Unió (EU) értékközösségként hivatkozik magára, miközben az egyetemes értékeket egyre inkább tagadja – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten.

A Christian Democratic Institute és a Szent István Intézet közös, XVI. Benedek pápa társadalomkritikájáról és Európa-víziójáról tartott konferenciáján arról beszélt: Európa a hitehagyás különös formáját gyakorolja, amikor azt gondolja, hogy a kereszténységet, amely egykor szilárd alapot adott neki, fölemelte és naggyá tette, most múzeumba zárhatja.
“És azt látjuk, hogy sajnos erre a vonatra a nyugat-európai kereszténydemokrácia is fölült” – tette hozzá, kifejtve: az európai baloldali liberális politika olyan kánont alkotott, amely képes volt igazodásra késztetni a nyugat-európai kereszténydemokrata politikát is, így ezek a pártok identitást és iránytűt vesztettek.
Andrásfaly János szalézi tartományfőnök kiemelte, a fórum felhívja a figyelmet: a keresztény önazonosság megőrizhető és gazdagítandó ma és a jövőben is “az evangélium éltető forrásából”. XVI. Benedek pápát idézve hangsúlyozta: a keresztény üzenet nemcsak informatív, tájékoztató, hanem performatív átalakító erő is.
Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta: az európai identitás XVI. Benedek pápa által megnevezett három alappillére, az emberi méltóság, a család és a vallás annak a keresztény gondolkodásnak a része, amelyen Európa múltja, jövője és jelene is nyugszik.