A V4-országok agrárkamarái prágai ülésükön felszólították az Európai Bizottságot a “Termőföldtől az asztalig” stratégia felülvizsgálatára, mert úgy vélik, az annak keretében tervezett intézkedések tovább nehezítenék az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek egyébként is kritikus helyzetét – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-t.

Az ülés résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy az egyébként is rendkívül nehéz helyzetet tovább súlyosbítanák az Európai Zöld Megállapodás keretében tervezett intézkedések, egyebek mellett a növényvédőszer-használat csökkentése. A V4-országok agrárkamarái elutasítanak minden olyan elképzelést, amely az uniós átlag alatti növényvédőszer-felhasználással rendelkező tagállomokban a szerek alkalmazásának további mérséklését írná elő. Felszólították az Európai Bizottságot a “Termőföldtől az asztalig” stratégia célkitűzéseinek felülvizsgálatára, mivel azok megvalósítása jelentősen csökkentené az uniós agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek versenyképességét – áll a közleményben.
A NAK tájékoztatása szerint a visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői a tanácskozáson lépéseket sürgettek az ukrán mezőgazdasági termékek harmadik országokba történő eljutását gátló logisztikai problémák felszámolása érdekében és szorgalmazták azt is, hogy az EU segítse a gazdálkodók energia-önellátásának megteremtését, különös tekintettel a megújuló energiaforrások támogatására.
A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái – a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara Prágában tartott kétnapos ülésén megállapította, hogy az EU szomszédságában dúló háború, az energiaválság, az infláció, a drasztikusan növekvő termelési költségek és az évtizedek óta nem tapasztalt aszály együttesen kritikus helyzetbe sodorta a gazdákat és az élelmiszeripari vállalkozásokat. Ezen kihívásokra csak egységes fellépéssel lehet megadni a helyes válaszokat – hangsúlyozták az ülést követően megfogalmazott memorandumban a V4-országok agrárkamaráinak, és hozzájuk csatlakozva Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia szakmai szervezeteinek képviselői.