A Főtáv hajlandó sztornózni a csepeli “horrorszámlákat” – mondta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán újságíróknak, miután egyeztetett a Kölcsey Lakásfenntartó Szövetkezet képviselőivel.

A lakásszövetkezet által kezelt csepeli társasházak lakói több mint százezer forintos távhőszámlát kaptak. A szolgáltató tudatta, hogy a számlák azon az adaton alapultak, amelyet a közös képviselő rögzített. A Főtáv közölte: rendszere automatikusan figyelmeztette a közös képviselőt, hogy az adat jelentősen eltér a korábbiaktól, ő mégis feltöltötte azt.
Németh Szilárd az eset nyilvánosságra kerülésekor vizsgálatot szorgalmazott és bocsánatkérésre szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert.
Sajtótájékoztatóján közölte: tárgyalt a lakásszövetkezet képviselőivel, akik arról tájékoztatták, megállapodásra jutottak a Főtávval, amely hajlandó sztornózni a számlákat, és új, a tényleges fogyasztást tükröző számlákat állít ki.
“Komoly nyomásgyakorlásra volt szükség”, hogy a Főtáv így döntsön – mondta, hiányolva, hogy a cég nem kért bocsánatot a lakóktól.
A politikus bírálta a fővárosi közműholding vezetőjét, “a Mártha Imre nevű Gyurcsány-fiókát”, aki szerinte “általában a Csendes-óceánról vagy az Atlanti-óceánról szokta irányítani a céget, legalábbis a bejegyzései szerint”.
Amíg ők “élik az urizálós életet”, addig Csepelen több mint százezer forintos “horrorszámlákat” számláznak ki embereknek – mondta.
Karácsonyék nem hajlandók végrehajtani a rezsicsökkentést, nem tartják be a jogszabályokat, amelyek a lakók fogyasztóvédelmi szempontból védik – közölte a kormánybiztos.
Az, hogy valaki tízszeres fogyasztásról kap számlát, olyan, mintha a boltban venne egy tábla csokit, de “hozzádobnak egy 15 kilós bélszínről egy számlát”. A Főtáv a lakásszövetkezettel van kapcsolatban, nem pedig az emberekkel, és “akit nem találnak otthon, annak a fogyasztását nullára veszik, és ráterhelik a többire”. “Maffiamódszerekkel működik az egész, a lényeg, hogy a lóvét ők megkapják, vagy behajtsák valakitől” – mondta Németh Szilárd.